сряда, 21 февруари 2018 г.

10 немски израза, които не трябва да си превеждате дословно


1. Ich verstehe nur Bahnhof!

Дословен превод: Разбирам само гарата.
«(Въобще) Нищо не разбирам!» – именно така следва да се преведе този израз. Гарата тук няма нищо общо.

2. Danke für die Blumen!

Дословен превод: Благодаря за цветята!

Да, тази фраза може да се употреби и в нейното дословно значение, ако някой действително ви е подарил цветя. Но не се учудвайте, ако вие направите на някой комплимент и в отговор чуете «Danke für die Blumen!», въпреки, че въобще не се усеща и мирис на цветя. Просто това е още един начин да изразиш благодарността си за похвала или комплимент. Този израз може да се употребява и с ирония: «Du siehst schrecklich aus! – Na toll! Danke für die Blumen!» - „Изглеждаш ужасно! – Страхотно! Благодаря за цветята!“

3. Danke für die Extrawurst!

Дословен превод: Благодаря за екстра-наденицата!

Първия път, чувайки този израз, аз силно се учудих, защото както и в случая с цветята, колбас там не се и виждаше. Ставаше въпрос за следното: бях приготвила за своето aupair-семейство в Германия за вечеря салата «Оливие». А за малкото им момиченце, която за разлика от останалите не харесваше салатата, изпекох палачинки. Затова и тя ми отвърна с тази фраза. Извод: този израз може да се употребява, когато искаме да благодарим на някого за нещо, направено специално за нас.

4. Bist du süß?

Дословен превод: Ти си сладка?

Отидох веднъж на едно събиране. И в разговора се вмъкна и този въпрос. В своята наивност аз реших, че това е вид заигравка, следвайки контекста на въпроса. Но не се оказа така. «Bist du süß?» означава всичко на всичко «Обичаш ли сладко?».

5. Das darfst du laut sagen!

Дословен превод: Това можеш да го кажеш силно/Можеш да изкрещиш това!

Може, но не е нужно. Този израз се употребява тогава, когато искате да изразите съгласие с това, което е казал събеседника ви.
Например:
Deutsch ist die schwierigste Sprache der Welt! – Das darfst du laut sagen!

6. Mach dir keinen Kopf!

Дословен превод: Не си прави глава!

Разбирайте израза така: «Не се безпокой! Не се притеснявай! Не мисли за това!» Вие можете да чуете тази фраза от ваши немскоговорящи приятели, които искат да ви отвлекат от притеснителни мисли.

7. Hast du sie noch alle?

Дословен превод: Все още ли имаш всичко?

Как трябва да се разбере: Ти с ума си ли си? Луд ли си?
Това е опростено-съкратен (и малко грубо, по мое мнение) вариант на фразата  «Du hast wohl nicht alle Tassen im Schrank!»

8. Du bist ein Vogel!

Дословен превод: Ти си птица!

Не бързайте да се радвате, чувайки тази фраза. Vogel в дадения контекст се превежда не като птица, а като глупак. Надявам се никога да не чуете този израз по ваш адрес!

9. Bis der Arzt kommt.

Дословен превод: Докато дойде доктора.

Ето обяснение на този израз чрез пример:
Mach deine Hausaufgaben fertig, dann kannst du spielen bis der Arzt kommt. – Напиши си домашните и след това можеш да си играеш колкото искаш/колкото ти душата иска.

10. … ein schönes Pflaster.

Дословен превод: Красив пластир/паваж.

Ето ви два примера: Konstanz ist ein schönes Pflaster. Moskau ist ein teures Pflaster.
Очевидно тук не става въпрос за пластир или паваж, а за някакво място, например град.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Konjunktiv II - полезни съвети

В тази статия няма да има обяснение какво е konjunktiv ii , защото вече съм писала за това и преди. Можете да намерите този материал на ст...