вторник, 5 юли 2016 г.

Глаголът sein (неправилен): спрежение в простите времена Präsens, Imperfekt


Към най-важните и употребявани глаголи в немския език спада глагола sein. Глаголът sein при неговото използване в качеството си на пълнозначен глагол има значението « съм, бивам, съществувам». Наред с обичайната му употреба този глагол много често се използва и като спомагателен, участвайки в образуването на времеви форми и други граматически конструкции.

Глаголът sein е неправилен. Неговите форми на спрежение са показани в следващата таблица.

ед. ч., 1-3 лице
Präsens
Imperfekt
мн. ч.,     1-3 лице
Präsens
Imperfekt
1.    Person
bin
war
1.    Person
sind
waren
1.    Person
bist
warst
2. Person
seid
wart
2.    Person
ist
war
3.Person
sind
waren
Немския глагол sein участва в постояването на изречения, имащи за цел да покажат заемана длъжност, пост, професия, например:
·         Unsere Firma heisst «Interturbo» und Klaus ist unser Verkaufsmanager. – Нашата фирма се нарича «Интертурбо», а Клаус е нашия специалист по продажби. (тук се посочва заеманата длъжност от конкретно дете).
·         Frank ist Student, und sein Freund absolviert die Schule erst im nächsten Jahr. – Франк е студент, а неговия приятел ще завърши училище следващата година.

Немският глагол sein се използва в изречения, чиято цел е да бъде представен някакъв обект или човек, например:
·         Das war Julia Bauer, ich kenne sie seit Jahren. – Това беше Юлия Бауер, познавам я от доста години.
·         Hier ist unser neues Besprechungszimmer. Hoffentlich gefällt es Ihnen. – Тук е нашата нова заседателна зала. Надявам се да ви хареса.

Немският глагол sein се използва в изречения, в които се дават указания за това, от какво вещество или материал е направен някакъв предмет, например:
·         Ich will keine Plastikhocker kaufen. Mein Tisch ist aus Eiche und die Hocker müssen ebenso aus Holz sein. – Не искам табуретка от пластмаса. Моята маса е дъбова и табуретките трябва да са от дърво.

Немският глагол sein се използва в конструкцията «es + sein + обект в Dativ», при това es може и да се изпусне, например:
·         Was ist ihr wichtig? Es ist ihr wichtig, immer sämtliche ihre Pläne zu realisieren. – Какво е важно за нея? Важно е винаги да реализира всичките си планове.
·         Mir ist unwichtig, wie er den Zielort erreicht. – Не ме интересува как той ще стигне до местоназначението.

Немският глагол sein се използва в конструкцията «sein + кратка форма прилагателно», например:
·         Dieser schöne See ist zum Schwimmen nicht geeignet. – Това красиво езеро не е /не става/ за къпане.

Немският глагол sein се използва в конструкция с местоимения (указателни), приканвайки да се обърне внимание на определен предмет, явление и т. н., например:
·         Was war das? – Das war nur ein Druckfehler. – Какво беше това? Това беше просто една печатна грешка.

Немският глагол sein се използва в синтактичната конструкция «sein + съществително» в изречения с двоен подлог, например:
·         Sein Traum ist der Porsche 312. – Неговата мечта е «Порше 312».

Немския глагол sein участва също и в образуването на глаголи със сложен състав, съединявайки ги с останалите части на израза. Например: присъствам някъде – dabei sein. В изречението изменяемата (sein) на такъв глагол се поставя на обичайното за сказуемо място, а втората (смисловата) част се поставя на мястото на стандартната делима представка, с тази разлика, че принципно се пише отделно от глагола, например:
·         Für die Mitarbeiter unseres Unternehmens wurde ein Ausflug in die Alpen organisiert. (1) Wir werden unbedingt dabei sein. = Wir werden unbedingt daran teilnehmen. / (2) Wir sind unbedingt dabei. = Wir nehmen unbedingt daran teil. – За служителите на нашата фирма беше организирано пътуване в Алпите. Ние непременно ще участваме в него. (В дадения пример еднакво е възможно употребата на глагол с делима представка и сложен глагол с представка, пишеща се отделно. В пример (1) такава представка предшества глагола или се пише слято, а в пример (2) се пише в края на изречението).


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Konjunktiv II - полезни съвети

В тази статия няма да има обяснение какво е konjunktiv ii , защото вече съм писала за това и преди. Можете да намерите този материал на ст...