сряда, 26 октомври 2016 г.

Спрежение на глаголите в немския език - обща информация

 Глаголите в немския език се изменят по лице, число и време. Изменението на глаголите спрямо лицето се нарича спрежение. Глаголите могат да се спрягат във всички времена, но в настоящата статия ще разгледаме основно спрежението в сегашно време и накратко ще разгледаме образуването на личните форми в минало и бъдеще време.
Почти всички глаголи окончават на -en: machen, leben, spielen, wohnen, heißen… Съответно, частта от думата без окончанието – това е основата на глагола, към която се добавят съответните окончания.
Нека първо да уточним какво е лице и как се изразява. Лицето е граматична категория, изразяваща относимост или неотносимост към действия, събития или състояния, касаещи участниците в речевата ситуация. Глаголът в първо лице се отнася за действия на говорещия (или говорещите), второ лице – към неговия събеседник (или събеседници), трето лице се отнася за предмети или субекти, които не участват в разговора (речевата ситуация). Те. е. първо лице съответства на местоимението аз (ich) и ние (wir), второ – ти (du) и вие (ihr), трето – той (er), тя (sie), то (es) и те (sie). Всяка една от тези форми (в дадения случай местоимения) съответства на определена глаголна форма
Singular    (единствено число)
leb-en
Plural (множествено число)
spiel-en
wohn-en
1. Person (лице)
ich
leb-e
leb-en
wir
1. Person
spiel-e
spil-en
wohn-e
wohn-en
2. Person (лице)
du
leb-st
leb-t
ihr
2. Person
spiel-st
spiel-t
wohn-st
wohn-t
3. Person (лице)
er
sie
es
man
leb-t
leb-en
sie/Sie
3. Person
spiel-t
spiel-en
wohn-t
wohn-en
ВНИМАНИЕ! В немският език за вежлива форма на обръщение към един човек се използва местоимението в трето лице, мн. ч. – Sie.
Ако основата на инфинитива завършва на -d или –t, то при образуването на трето лице, ед. ч. между основата на глагола и окончанието t се поставя гласната еНапример:  schneiden, baden, arbeiten, bieten – er, sie, es, man schneid-e-tbad-e-tarbeit-e-tbiet-e-t.
Също така промеждутъчната гласна може да се появи и след основа, завършваща на -n: segnen   – er segnet, begegnen – er begegnet.
Особено внимание трябва да се обърне при спрягането на глаголите, чиято основа завършва на -s, -ß, -x или –z: heißen, küssen, kratzen, wachsen (раста) и др. При тях формите за второ и трето лице ед. ч. съвпадат:
ich
heiße
wir
heißen
küsse
küssen
kratze
kratzen
wachse
wachsen
mixen
mixen
du
heißt
ihr
heißt
küsst
küsst
kratzt
kratzt
wächst
wachst
mixt
mixt
er/sie/es, man
heißt
sie/Sie
heißen
küsst
küssen
kratzt
kratzen
wächst
wachsen
mixt
mixen
Особена сложност представляват неправилните глаголи, тъй като при образуването на формите за второ и трето лице ед. ч. в корена на глагола се наблюдава струпване на съгласни: sehen – du siehst, er sieht; wachsen – du wächst, er wächst; wissen – du weißt, er weißt.
Не трябва да се забравя и, че при спрежението на глаголите с делими приставки, приставката стои след личната форма на глагола (самия глагол се спряга по стандартния начин). Aufmachen, einkaufen:
ich
mache auf
wir
machen auf
kaufe ein
kaufen ein
du
machst auf
ihr
macht auf
kaufst ein
kauft ein
er, sie, es, man
macht auf
sie/Sie
machen auf
kauft ein
kaufen ein

Нека да разгледаме спрежението на спомагателните глаголи haben, sein, werden, доколкото техните лични форми се използват при образуването на бъдеще и минало време. Освен това те могат да се използват и като пълнозначни форми.
sein
ich bin
wir sind
du bist
ihr seid
er, sie, es, man ist
sie/Sie sind
.
haben
ich habe
wir haben
du hast
ihr habt
er, sie, es, man hat
sie/Sie haben
.
werden
ich werde
wir werden
du wirst
ihr werdet
er, sie, es, man wird
sie/Sie werden

Спрежение на немските глаголи в минало време
 1.       I.      Präteritum, или имперфект. В това минало време също така се използват лични окончания към глаголната основа в имперфект:

ich machte
wir machten
du machtest
ihr machtet
er, sie, es, machte
sie/Sie machten
2.       II.      Perfekt. За образуването на перфект се използват разгледаните по-горе форми на haben или sein + причастие за минало време (Partizip II):
 Ich habe gemacht.
Du hast gespielt.
Wie haben eingekauft.

Спрежение на немските глаголи в бъдеще време
1.       I.      Futurum I.
За образуването на бъдеще време се използват личните форми на глагола werden  + инфинитив:
Ich werde Jura studieren.
Du wirst den Film sehen.
Ihr werdet das Zimmer aufräumen.
2.       II.      Futurum II. При образуването на това бъдеще време също се използват личните форми на werden, но с т.н. перфектен инфинитив:
Ich werde Jura studiert haben.
Du wirst den Film gesehen haben.

Ihr werdet das Zimmer aufgeräumt haben.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Konjunktiv II - полезни съвети

В тази статия няма да има обяснение какво е konjunktiv ii , защото вече съм писала за това и преди. Можете да намерите този материал на ст...