понеделник, 10 юли 2017 г.

Трите форми на немските глаголи

Немските глаголи имат три форми. Тези три форми са много важни, тъй като те се използват за образуването на различни времена:
1-ва форма: Infinitiv, или неопределена форма. Пример: machen (правя)
2-ра форма: Präteritum,просто минало време. Пример: machte
3-та форма: Partizip II, или причастие за минало време. Пример: gemacht

Буквата (s), която може да стои като забележка редом с глагола в речника, показва, че дадения глагол образува Perfekt, Plusquamperfekt с спомагателния глагол sein.

С малки изключения, всички глаголи в немския завършват на -en, затова първата форма на глагола (инфинитив) се образува от основата/корена + окончание -en: machen, sagen, lachen, lieben...

Втората форма (Präteritum) при слабите глаголи обикновено се образува с помоща на окончанието –te, добавено към основата на глагола. Т. е. махаме окончанието -en и добавяме окончанието -te: machte, sagte, lachte, liebte...

Третата форма (Partizip II) при слабите глаголи обикновено се образува с помоща на наставката ge- и окончанието -t към основата на глагола. Например: gemachtgesagtgelachtgeliebt...

На пръв поглед няма нищо сложно. Но това са правила, приложими при слабите глаголи, а в немския има много силни (или неправилни) глаголи, чиито форми се образуват не по тези правила. Те трябва да се наизустяват. За това ви е нужна таблицата на неправилните глаголи и много търпение.
Нека накратко да разгледаме за какво може да се използва всяка една глаголна форма.
Първа форма на немския глагол (инфинитив):
·         Стои в речника
·         Употребява се с модалните глаголи: Ich kann lesen. – Аз мога да чета.
·         Използва се  в инфинитивните обороти: Es ist zu kalt, so weit in den Wald zu gehen. – Твърде студено е, за да отида толкова далеч в гората.
·         За образуване на бъдеще време Futurum: Ich werde viel arbeiten. – Аз ще работя много.
·         При добавянето на определителен член за ср. род първата форма се превръща в съществително: das Lesen – четене
·         При спрежение на инфинитива се образува формата  за сегашно време Präsens: Ich mache die Hausaufgabe. – Аз правя домашната си работа. 
Втора форма на немския глагол (Präteritum):
·         За образуване на просто минало време Präteritum (употребява се в писмата и книгите): Ich sagte das nicht. – Аз не съм казал това.
Трета форма на немския глагол (Partizip II):
·         За образуване на сложно минало време Perfekt (употребява се в разговорната реч): Ich habe so viel gelacht. – Толкова много се смях.
·         За образуване на минало време Plusquamperfekt (т. нар. предминало време) (употребява се много рядко): Ich hatte so viel gelacht. – Толкова много се смях. (разликата с предишния израз е, че действието е извършено в миналото, но е предшествало друго действие)
·         За образуване на Passiv (пасив): Das Buch wird verkauft. – Книгата се продава.


По описанието на трите форми на глаголите в немския език става ясно, че най-важните форми са първа и трета. Те се заучават най-напред. Но най-добрия начин е да се учат и трите заедно.  

1 коментар:

Konjunktiv II - полезни съвети

В тази статия няма да има обяснение какво е konjunktiv ii , защото вече съм писала за това и преди. Можете да намерите този материал на ст...