неделя, 24 май 2015 г.

Как да изразим чувствата и предпочитанията си

Варианти – много! И за да изберем конкретен вариант, трябва да се съобразим с това какво /или може би кой/ ни харесва. Ето и някои от най-разпостранените ситуации.





Харесва ни да правим нещо!

1. За да подчертаем своето пристарстие към действието, трябва да се използва конструкциятаVerb + gern(e). Като глагола се спряга, а gern(e) се поставя в края на изречението. Gern(e) се превежда като „с удоволствие” или просто служи за подчертаване на положителното отношение към даденото занимание

Ich schwimme gern – Харесва ми да плувам / Плувам с удоволствие 
Er reist gerne – Той обича да пътешества/ Той пътешества с удоволствие.
Lesen Sie gerne? – Харесва ли ви да четете? / Четете ли с удоволствие?

Когато ни харесва дадена храна или ястие! 

2. Ако ние говорим за това, че харесваме някоо ястие или определена храна, то в болшинството от случаите се употребява глагола mögen. Този глагол е от групата на модалните и има няколко значения, но трябва да запомним: с храни и питиета употребяваме него!  
Ich mag Pizza  Аз харесвам пица / Аз обичам пица
Magst du Kaffee?  Харесва ли ти кафето? / Обичаш ли кафе?
Sie mögen diese Speise nicht  Те не харесват това ястие.

Както е видно от примерите, употребявайки глагола mögen, ние говорим за обекта по принцип. Аз обичам пица (по принцип). Харесва ли ти кафето? (По принцип обичаш ли да пиеш кафе?) и т.н. Тоест, говорим за установени факти.         
 
Ако искаме да изразим отношение към определено ястие, което консумираме, то трябва да определим рода на ястието (в Акк.), тоест трябва да добавим определителен член или указателно местоимение (този, тази, това...)

Ich mag die / diese Pizza – Харесвам тази пица 
Magst du den / diesen Kaffee? - Харесва ли ти това кафе

3. А още по-добре (по-изразително и по-красиво) е да употребим глагола schmecken ("с привкус на / вкусвам/по вкуса ми е), като не забравяме за определителните членове на блюдата и напитките. 

Das schmeckt gut – Това е вкусно
Wie schmeckt Ihnen der Wein? – Харесва ли ви виното? / Виното по вкуса ви ли е? (определено вино)
Die Suppe schmeckt mir Супата ми харесва (определена супа) / Супата е вкусна.

Обърнете внимание, че "вие" и "на мен" са в дателен падеж. 

Ако обаче ви е все още сложно да се ориентирате в многообразието на различните начини, по които можем да изразим кулинарните си пристрастия, то може да упростите тази задача, употребявайки конструкцията от точка 1 – аз ям .... с удоволствие.
 

Ich mag Pizza = Ich esse Pizza gern.
Magst du Kaffe? = Trinkst du Kaffee gerne?
Sie mögen diese Speise nicht = Sie essen diese Speise nicht 


Това не противоречи на граматиката, но е доста „бедно” като изразяване и доста опростява изразяването, така, че с времето ще е добре ако усвоим всички възможни варианти.

1 коментар:

Konjunktiv II - полезни съвети

В тази статия няма да има обяснение какво е konjunktiv ii , защото вече съм писала за това и преди. Можете да намерите този материал на ст...