„Месо, птици и морепродукти”
das Steak – говежди стек
das Hänchen – пиле, бройлер
das Schweinekotelett – свински котлет
das Lammkotelett – агнешки котлет
das Kalbfleisch – телешко
das Kanninchen – заешко
die Ente – патица
der Schinken – шунка
die Pastete – пастет
das Steak – говежди стек
das Hänchen – пиле, бройлер
das Schweinekotelett – свински котлет
das Lammkotelett – агнешки котлет
das Kalbfleisch – телешко
das Kanninchen – заешко
die Ente – патица
der Schinken – шунка
die Pastete – пастет
das Fleisch – месо
das Roastbeef – ростбиф
das Schweinefleisch – свинско
die Leber – дроб
das Kotelett – котлет
der Speck – бекон, сланина
die Wurst – наденица, колбас, салам
das Lamm – агне
das Huhn – пиле
der Truthahn – пуйка
die Flügel – крила
der Oberschenkel – бедро, бут
die Forelle – пъстърва
die Meeresfrüchte – морски дарове
der Lachs – сьомга
der Heilbutt – палтус
die Krabbe – морски рак
der Hummer – омар
die Garnelen – скариди
die Muscheln – миди
die Austern - стриди
„Хранене в ресторант”
die Gabel – вилица
der Suppenlöffel – супена лъжица
das Messer – нож
die Teelöffel – чаена лъжица
das Weinglas – винена чаша
die Serviette – салфетка
die Untertasse – чинийка за чаша
die Suppenschüssel – супник
der Salatteller – чиния за салата
der Teller – чиния
das Gedeck – прибори
die Spülmaschine – съдомиялна
der Küchenchef – майстор-готвач
die Küche – кухня
die Bedienungshilfe – келнер
der Brotkorb – кошнимка за хляб
das Dessert-Tablett – десертен поднос
das Trinkgeld – бакшиш
zahlen – плащам
das Tablett – поднос
den Tisch abräumen – разтребвам масата
bestellen – поръчвам
bedienen – обслужвам
gießen – наливам, сипвам
Tisch aufdecken – застилам масата
der Gast – гост
der Kellner – сервитьор
das Menü/ die Speisekarte – меню
das Esszimmer – столова, трапезария
die Gastgeberin – домакиня на тържество
„Плодове”
die Frucht – плодове
die Trauben – грозде
die Ananas – ананаси
die Bananen – банани
die Äpfel – ябълки
die Pfirsiche – праскови
die Birnen – круши
die Aprikosen – кайсии
die Pflaumen – сливи
die Grapefruits – грейпфрути
die Orangen – портокали
die Zitronen – лимони
die Limonen – лайм
die Mandarinen – мандарини
die Avocados – авокадо
die Melonen – пъпеши
die Kirschen – вишни
die Erdbeeren – ягоди
die Himbeeren – малини
die Heidelbeeren – черна боровинка
die Papayas – папая
die Mangos – манго
die Kokosnüsse – кокосови орехи
die Nüsse – орехи
die Wassermelonen – дини
die Rosinen – стафиди
reif – зрял
faul – гнило
das Roastbeef – ростбиф
das Schweinefleisch – свинско
die Leber – дроб
das Kotelett – котлет
der Speck – бекон, сланина
die Wurst – наденица, колбас, салам
das Lamm – агне
das Huhn – пиле
der Truthahn – пуйка
die Flügel – крила
der Oberschenkel – бедро, бут
die Forelle – пъстърва
die Meeresfrüchte – морски дарове
der Lachs – сьомга
der Heilbutt – палтус
die Krabbe – морски рак
der Hummer – омар
die Garnelen – скариди
die Muscheln – миди
die Austern - стриди
„Хранене в ресторант”
die Gabel – вилица
der Suppenlöffel – супена лъжица
das Messer – нож
die Teelöffel – чаена лъжица
das Weinglas – винена чаша
die Serviette – салфетка
die Untertasse – чинийка за чаша
die Suppenschüssel – супник
der Salatteller – чиния за салата
der Teller – чиния
das Gedeck – прибори
die Spülmaschine – съдомиялна
der Küchenchef – майстор-готвач
die Küche – кухня
die Bedienungshilfe – келнер
der Brotkorb – кошнимка за хляб
das Dessert-Tablett – десертен поднос
das Trinkgeld – бакшиш
zahlen – плащам
das Tablett – поднос
den Tisch abräumen – разтребвам масата
bestellen – поръчвам
bedienen – обслужвам
gießen – наливам, сипвам
Tisch aufdecken – застилам масата
der Gast – гост
der Kellner – сервитьор
das Menü/ die Speisekarte – меню
das Esszimmer – столова, трапезария
die Gastgeberin – домакиня на тържество
„Плодове”
die Frucht – плодове
die Trauben – грозде
die Ananas – ананаси
die Bananen – банани
die Äpfel – ябълки
die Pfirsiche – праскови
die Birnen – круши
die Aprikosen – кайсии
die Pflaumen – сливи
die Grapefruits – грейпфрути
die Orangen – портокали
die Zitronen – лимони
die Limonen – лайм
die Mandarinen – мандарини
die Avocados – авокадо
die Melonen – пъпеши
die Kirschen – вишни
die Erdbeeren – ягоди
die Himbeeren – малини
die Heidelbeeren – черна боровинка
die Papayas – папая
die Mangos – манго
die Kokosnüsse – кокосови орехи
die Nüsse – орехи
die Wassermelonen – дини
die Rosinen – стафиди
reif – зрял
faul – гнило
Подправки
das Salz – сол
der Pfeffer – пипер
der Essig – оцет
der Senf – горчица
die Soße – сос
Супермаркет
der Supermarkt – супермаркет
der Einkaufswagen – пазарска количка
die Konserven – консерви
die Backwaren – печива
die Suppe – супа
der Thunfisch – риба тон
die Bohnen – боб
die Spaghetti – спагети
der Reis – ориз
das Brot – хляб
die Kekse – бисквити
der Kuchen – сладкиш
der Joghurt – йогурт
die Eier – яйце
die Milch – мляко
die Butter – масло
die saure Sahne – сметана
der Käse – сирене, кашкавал
die Margarine – маргарин
die Kasse – касов апарат
die Snacks – закуски
das Öl – масло, мазнина
der Zucker – захар
der Saft – сок
die Soda – сода
das Wasser – бутилирана вода
die Plastikverpackung – пластмасова опаковка
die Aluminiumfolie – алуминиево фолио
die Gewürze – подправки, мерудии
der Kuchenteig – полуфабрикат
das Eis – сладолед
Приготвяне на храна
brechen – чупя, разчупвам
schlagen – разбивам
einfetten – намазвам
gießen – наливам
rühren – бъркам, разбърквам
kochen – готвя
zerschneiden – режа
schälen – люпя
schneiden – нарязвам, отрязвам
zerkleinern – пълня /чушки/
kochen – варя
hinzufügen – добавям
köcheln – кипя, вря
brutzeln – пека, задушавам във фурната
braten – пека, пържа
grillen – для жарки
pfannenrühren – в жаркое
grillen – пека на скара
hacken – режа, кълцам
dünsten – варя на пара
reiben – настъргвам
mischen – смесвам
backen – пека, изпичам /хляб или сладкиш/; меся
Зеленчуци
das Gemüse – зеленчуци
der Salat – салата
der Kohl – зеле
die Karotten – моркови
die Zucchini – цукини, вид тиквички
die Radieschen – репичка
die Rüben – цвекло
der Paprika – пиперка
der Sellerie – целина, керевиз
die Petersilie – магданоз
der Spinat – спанак
die Gurken – краставици
der Kürbis – тиква
die Brokkoli – броколи
der Blumenkohl – карфиол
die Frühlingszwiebel – зелен лук
die Auberginen – патладжани
die Erbsen – грах
die Artischocke – артишок
die Kartoffeln – картофи
die Süßkartoffeln – сладки картофи
die Tomaten – домати
der Spargel – аспержи
die grüne Bohnen – зелен фасул
die Pilze – гъби
der Mais – царевица
die Zwiebeln – лук
der Knoblauch – чесън
Продукти
der Zucker – захар
die Butter – масло
die Milch – мляко
das Ei – яйце
das Mehl – брашно
das Brot – хляб
die Nudeln – макаронени изделия
der Reis – ориз
das Salz – сол
der Senf – горчица
der Tee – чай
der Kaffee – кафе
Видове ресторанти
Amerikanisches Restaurant – Американски ресторант
Barbecue-Restaurant – Барбекю
Chinarestaurant – Китайски ресторант
Schnellgaststätte – ресторант на самообслужване
Französisches Restaurant – Френски ресторант
Deutsches Restaurant – Немецки ресторант
Griechisches Restaurant – Гръцки ресторант
Indisches Restaurant – Индийски ресторант
Japanisches Restaurant – Японски ресторант
Mexikanisches Restaurant – Мексикански ресторант
Pizzeria – Пицария
Thai-Restaurant – Тайландски ресторант
Опаковка на храна
die Flasche – бутилка
das Glas – стъклена чаша
die Blechdose – буркан
der Katon – кутия
der Container – контейнер
die Box – кутия
der Beutel – торба
die Tüte – книжен плик
die Rolle – руло
das Frühstück – закуска
das Mittagessen – обед
das Abendessen – вечеря
das Dessert – десерт
das Getränk – напитки
die Vorspeise – ордьовър
die Rühreier – бъркани яйца
die Wurst – наденица, колбас, салам
der Toast – сандвич
die Waffeln – вафли
der Sirup – сироп
die Pfannkuchen – палачинки
der Speck – сланина
die Suppe – Супа
das Kartoffelpüree – картофено пюре
die Ofenkartoffel – печен картоф
die Pasta паста
das Knoblauchbrot – чеснов хляб
der Pudding – пудинг
Прибори и кухненски принадлежности
der Dosenöffner – отварачка за консерви
die Reibe – ренде
der Dampfkochtopf – тенджера под налягане
die Bratpfanne – тиган
der Topf – гърне
der Doppel-Kocher – уред за готвене на пара
die Knoblauchpresse – преса за чесън
die Auflaufform – тенджера
das Fleischmesser – нож за месо
der Bräter – котлон
die Gemüseschäler – нож за зеленчуци
das Sieb – гевгир
die Küchenuhr – таймер
das Sieb – сито
die Zange – щипки
der Kochtopf – тенджера
die Kuchenform – форма за сладкиши
das Salz – сол
der Pfeffer – пипер
der Essig – оцет
der Senf – горчица
die Soße – сос
Супермаркет
der Supermarkt – супермаркет
der Einkaufswagen – пазарска количка
die Konserven – консерви
die Backwaren – печива
die Suppe – супа
der Thunfisch – риба тон
die Bohnen – боб
die Spaghetti – спагети
der Reis – ориз
das Brot – хляб
die Kekse – бисквити
der Kuchen – сладкиш
der Joghurt – йогурт
die Eier – яйце
die Milch – мляко
die Butter – масло
die saure Sahne – сметана
der Käse – сирене, кашкавал
die Margarine – маргарин
die Kasse – касов апарат
die Snacks – закуски
das Öl – масло, мазнина
der Zucker – захар
der Saft – сок
die Soda – сода
das Wasser – бутилирана вода
die Plastikverpackung – пластмасова опаковка
die Aluminiumfolie – алуминиево фолио
die Gewürze – подправки, мерудии
der Kuchenteig – полуфабрикат
das Eis – сладолед
Приготвяне на храна
brechen – чупя, разчупвам
schlagen – разбивам
einfetten – намазвам
gießen – наливам
rühren – бъркам, разбърквам
kochen – готвя
zerschneiden – режа
schälen – люпя
schneiden – нарязвам, отрязвам
zerkleinern – пълня /чушки/
kochen – варя
hinzufügen – добавям
köcheln – кипя, вря
brutzeln – пека, задушавам във фурната
braten – пека, пържа
grillen – для жарки
pfannenrühren – в жаркое
grillen – пека на скара
hacken – режа, кълцам
dünsten – варя на пара
reiben – настъргвам
mischen – смесвам
backen – пека, изпичам /хляб или сладкиш/; меся
Зеленчуци
das Gemüse – зеленчуци
der Salat – салата
der Kohl – зеле
die Karotten – моркови
die Zucchini – цукини, вид тиквички
die Radieschen – репичка
die Rüben – цвекло
der Paprika – пиперка
der Sellerie – целина, керевиз
die Petersilie – магданоз
der Spinat – спанак
die Gurken – краставици
der Kürbis – тиква
die Brokkoli – броколи
der Blumenkohl – карфиол
die Frühlingszwiebel – зелен лук
die Auberginen – патладжани
die Erbsen – грах
die Artischocke – артишок
die Kartoffeln – картофи
die Süßkartoffeln – сладки картофи
die Tomaten – домати
der Spargel – аспержи
die grüne Bohnen – зелен фасул
die Pilze – гъби
der Mais – царевица
die Zwiebeln – лук
der Knoblauch – чесън
Продукти
der Zucker – захар
die Butter – масло
die Milch – мляко
das Ei – яйце
das Mehl – брашно
das Brot – хляб
die Nudeln – макаронени изделия
der Reis – ориз
das Salz – сол
der Senf – горчица
der Tee – чай
der Kaffee – кафе
Видове ресторанти
Amerikanisches Restaurant – Американски ресторант
Barbecue-Restaurant – Барбекю
Chinarestaurant – Китайски ресторант
Schnellgaststätte – ресторант на самообслужване
Französisches Restaurant – Френски ресторант
Deutsches Restaurant – Немецки ресторант
Griechisches Restaurant – Гръцки ресторант
Indisches Restaurant – Индийски ресторант
Japanisches Restaurant – Японски ресторант
Mexikanisches Restaurant – Мексикански ресторант
Pizzeria – Пицария
Thai-Restaurant – Тайландски ресторант
Опаковка на храна
die Flasche – бутилка
das Glas – стъклена чаша
die Blechdose – буркан
der Katon – кутия
der Container – контейнер
die Box – кутия
der Beutel – торба
die Tüte – книжен плик
die Rolle – руло
das Frühstück – закуска
das Mittagessen – обед
das Abendessen – вечеря
das Dessert – десерт
das Getränk – напитки
die Vorspeise – ордьовър
die Rühreier – бъркани яйца
die Wurst – наденица, колбас, салам
der Toast – сандвич
die Waffeln – вафли
der Sirup – сироп
die Pfannkuchen – палачинки
der Speck – сланина
die Suppe – Супа
das Kartoffelpüree – картофено пюре
die Ofenkartoffel – печен картоф
die Pasta паста
das Knoblauchbrot – чеснов хляб
der Pudding – пудинг
Прибори и кухненски принадлежности
der Dosenöffner – отварачка за консерви
die Reibe – ренде
der Dampfkochtopf – тенджера под налягане
die Bratpfanne – тиган
der Topf – гърне
der Doppel-Kocher – уред за готвене на пара
die Knoblauchpresse – преса за чесън
die Auflaufform – тенджера
das Fleischmesser – нож за месо
der Bräter – котлон
die Gemüseschäler – нож за зеленчуци
das Sieb – гевгир
die Küchenuhr – таймер
das Sieb – сито
die Zange – щипки
der Kochtopf – тенджера
die Kuchenform – форма за сладкиши
das Backblech – тава за печене
den Topflappen – ръкохватка
das Nudelholz – точилка
die Rührschüssel – паница
den Topflappen – ръкохватка
das Nudelholz – точилка
die Rührschüssel – паница
Няма коментари:
Публикуване на коментар