сряда, 18 ноември 2015 г.

Правила при използването на минало време

1. Минало просто време на глагола се ползва предимно в писмения език или когато говорим за верига от събития, които са се случили в миналото. Това време не е заменимо със сегашно перфектно време, което се ползва от говорещия, за да каже или да попита относно единично събитие в миналото.
Помощните глаголи sein, haben и werden се ползват с тяхната форма за минало просто време и в разговорния език, за всички останали глаголи - ползваме формата за сегашно перфектно време, когато говорим за минало събитие.
2. Минало просто време се ползва, когато говорим за две минали събития, които са се случили по едно и също време. В изречението се ползват думите während (докато, през това време) и als (когато).
Примерни
 изречения:
Sie trank Kaffee, als er ins Zimmer kam. (
Тя пиеше кафекогато той влезе в стаята.)
Er las einen Roman, während ich studierte. (
Той четеше романдокато аз учех.)

3. Минало просто време се употребява и когато говорим за нещокоето ни било е навик в миналотот.едействиекоето се е повтаряло многократно и редовноДумитекоито ползваме в изречението са immer (винагии gewöhnlich (обикновено).Примерни изречения:
Wir besuchten sie immer. (
Ние винаги я посещавахме.)
Er schlief gewöhnlich die ganze Nacht. (
Той обикновено спеше цяла 
нощ.)

4 коментара:

  1. Здравейте. Ще може ли някакви примери по точка 1?

    ОтговорИзтриване
  2. Някой чете ли коментарите ?

    ОтговорИзтриване
  3. Да, коментарите се четат. Да, авторката има професионален и личен живот. Блогът е с идеята да помага на изучаващите немски език. Има и други публикации на тема минало време. За да научите езика, като вид упражнение може да се опитате сами да съставите изречения в минало време.

    ОтговорИзтриване
  4. Миналото просто време обичайно е в литературния език.Ich arbeitete.
    В разговорния по-често се използува Перфект.Ich habe gearbeitet.

    ОтговорИзтриване

Konjunktiv II - полезни съвети

В тази статия няма да има обяснение какво е konjunktiv ii , защото вече съм писала за това и преди. Можете да намерите този материал на ст...